Wat zijn ledstrips?

Ledstrips zijn strips waar leds op gesoldeerd zitten, vaak zijn ledstrips flexibel en hebben een plakstrip aan de achterkant voor een makkelijke montage. Ledstrips met een hoger vermogen zijn vaak niet-flexibel omdat deze tegelijk een warmte geleidende werking hebben, zodat de leds niet oververhit raken.

Verschillende soorten ledstrips

Ledstrips zijn in verschillende soorten en maten beschikbaar. De populairste ledstrips zijn de meerkleuren (RGB) ledstrips. Met deze ledstrips kun je elke kleur van de regenboog maken net als bijvoorbeeld de Philips Hue lampen. Daarnaast zit er ook een verschil in het aantal leds per meter. Vaak zijn deze in de varianten 30 leds per meter en 60 leds per meter te verkrijgen. Ledstrips zijn ook te verkrijgen met spatwaterdichte laag en volledige waterdichte 'behuizing'.

Kwaliteitsverschil van ledstrips

Op het gebied van kwaliteit zit het verschil alleen in helderheid en aantal lumen (lichtsterkte). Daarnaast is het belangrijkste punt veiligheid. Sommige strips hebben een maximale lengte van 5 of 10 meter maar dat staat niet altijd vermeld op de webwinkel of op de verpakking. Bij grotere lengtes kan de strip overbelast raken en spontaan ontbranden.
Behalve de lengte is het ook belangrijk om een voeding te kopen die genoeg vermogen (ampères) kan leveren. Ook moet je goed kijken naar het soort kabel wat je gaat gebruiken. Heb je een hoog aantal ampères dan zijn vaak de standaard kabels al niet meer voldoende. Veel kabels zijn maar geschikt voor een overbrugging van een paar meter, ook hierbij kunnen de kabels oververhit raken en in brand vliegen.

Kwaliteit van ledstrips herkennen

De kwaliteit van ledstrips kun je op verschillende manieren herkennen. Allereerst is het belangrijk dat de leds recht op de strip gemonteerd zitten, is dit niet het geval dan weet je bijna zeker dat het slechte kwaliteit is. Daarnaast kun je vaak wel goed zien of een ledstrip van goede kwaliteit is zodra je er stroom op zet. Verschillen de leds van lichtsterktes dan kan het zijn dat de 'lijnen' waar de stroom doorheen gaat in de strip te dun zijn. Dit kan leiden tot oververhitting en zelfs spontane ontbranding.